Eikenhout

Eikenhout in huis

Gebruik

Eikenhout wordt veel gebruikt bij het maken van meubels. Dit komt doordat het sterk en vochtbestendig is. Ook is het hout harder dan andere soorten hout, op het moment dat je met spijkers en schroeven in het hout gaat is het beter als je eerst het gat voorboort, als je dit niet doet dan ontstaan er blauwzwarte verkleuringen in het hout. Hiervoor is het verstandig dat je roestvaste bevestigingsmaterialen gebruikt. Zo blijft het hout mooi van kleur en heb je er ook geen verkleuringen in.

Verder is het eikenhout goed buigbaar dit komt omdat het zo sterk is. Als je het wilt lijmen is dit ook geen probleem. Eikenhout is goed bewerkbaar en het heeft een goede kwaliteit.

Onbehandeld eikenhout behandelen

Bij het behandelen van eikenhout moet je het meubel schuren. Daarna moet je het meubel stofvrij maken. Hierna zet je het in de olie. Als je klaar bent met het oliën, wrijf je met een schone doek de olie over het eikenblad. Na ongeveer een halfuurtje wrijven is het meubel behandelt en kan het weer een aantal jaren mee. Als je de olie nog dieper in het hout wilt laten trekken moet je er ongeveer tien dagen niet aankomen en in een ruimte neerzetten wat vochtvrij is.

Onderhoud behandelt hout

Om je houten meubels goed te houden is het belangrijk om deze te behandelen met een goede beschermingsmiddel. Elke houtsoort is gevoelig voor hitte en vocht, dit kan er voor zorgen dat je meubels beschadigen. Om beschadigingen te voorkomen is het goed om een beschermingsmiddel, zoals een lak erop aan te brengen. Meestal wordt er door het bedrijf waar je meubel gemaakt is al een beschermingsmiddel op gedaan, dit is meestal een lak wat er voor zorgt dat het niet beschadigd en beschermt is. De lak zorgt ervoor dat er een gladde laag op het hout komt waardoor er geen kringen op komen en vochtplekken.

Je meubel moet natuurlijk ook soms gereinigd worden, test altijd eerst op een onopvallend stukje een schoonmaakmiddel en wacht af wat voor effect het heeft op het hout. Het is aan te raden om dit gewoon met een vochtige doek te doen zonder schoonmaakmiddelen erop. Zo weet je zeker dat er geen vlekken op komen en je meubel schoon is.